Başbakanımız Çılgın Projeyi Açıkladı
Başbakanımız Çılgın Projeyi Açıkladı
Genel Başkanımız ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir kamuoyunun merakla beklediği İstanbul ile ilgili "Çılgın Proje"sini, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.
Başbakanımız, çılgın projesini "İstanbul, artık içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşecek" şeklinde açıkladı.
Projenin maliyetini ve tam olarak nereye yapılacağını gizli tutan Başbakanımız, “Kanal İstanbul” olarak bahsettiği proje için Karadeniz ile Marmara denizi arasında yaklaşık 45 ile 50 kilometre arasında bir kanal yapılacağını açıkladı.
Kanalın yapılacağı bölgede oteller, kongre-fuar merkezi, konutlar ve yıllık 60 milyon kapasiteli bir havalimanı da inşa edileceğini bildiren Genel Başkanımız ve Başbakanımız, ayrıca 300 bin tonluk gemilerin de buradan geçebileceğini de söyledi.
Projeyle ilgili olarak "Açıklayacağım proje çok ama çok amaçlı proje. Bu proje enerji ulaştırma, bayındırlık, istihdam, şehircilik, aile, konut, kültür ve turizm ve en önemlisi çevre projesidir, hayvan ve bitki yaşamını koruma projesidir." diyen Başbakanımız Erdoğan, "Yeri ve maliyetini gizli tutmaya devam edeceğiz. 3 aşağı 5 yukarı belirlendi. Etüt çalışmaları 2 yıl sürecek. Süreç açısından projenin değişikliklere uğraması son derece tabidir." İfadelerini kullandı.
İSTANBUL'A İKİNCİ BOĞAZ YAPILACAK
Başbakanımız, “İstanbul'a ikinci boğaz geçişi yapılacak. Karadeniz ile Marmara Denizi arasına 45 km uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbul'umuza "Kanal İstanbul'u" kazandırıyoruz. İstanbul'un içinden iki deniz geçecek.”dedi.
Kanaldan dünyanın en büyük gemilerinin geçeceğini belirten Erdoğan, "3. köprü de bu kanalın üzerinden geçecek. Kanal üzerine inşa edeceğimiz köprülerle kara ulaşımı kesintiye uğramayacak. Milyonlarca metreküp hafriyat çıkarılacak. Bunlar uygun yerlere taşınacak." diye konuştu.
Projeyle boğaz trafiğini azaltmak ve tehlikeyi minimize etmeyi amaçladıklarını belirten Genel Başkanımız ve Başbakanımız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Boğaz yük trafiğini sona erdireceğiz. İstanbul Boğazı tarihin ve geleceğin iç içe yaşayacağı, spor faaliyetlerin yapılacağı eski günlerine geri dönecek. Marmara'da demirleyen gemilerden ve boğazda oluşturdukları kirliliğin önüne geçeceğiz. Bio çeşitliliğini muhafaza ediyoruz. 49 gemi geçiyorsa boğazdan, kanal, bu trafiği hızlandıracaktır.
İSTANBUL'UN EN BÜYÜK HAVALİMANINI KANAL ÇEVRESİNDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
İstanbul'un en büyük havalimanını kanal çevresinde gerçekleştireceğiz. Kanal çevresinde modern bir yaşam alanı oluşturacağız. Yaklaşık 60 milyon yıl kapasiteye sahip havalimanı hedefliyoruz. Kanaldaki akıntı nedeniyle kirlilik oluşmayacak. Yani durgun olmayacak ve yeraltı kaynaklarına zarar vermeyecek. İstanbul'da su sorununa yol açmayacak. Hiçbir sıkıntı söz konusu değildir. Cazip yatırım alanı özelliğini taşıyor. 2 yıl proje çalışmaları devam edecek. Çok sayıda bilim adamı, uzman, mühendis ve mimar çalışacak. İstihdam alanı da oluşturacak. Ağırlıklı olarak hazine arazileri kullanılacak.
Kanalla ilgili birçok ayrıntı ortaya çıktı. Ancak spekülasyonlara meydan vermemek için bu ayrıntılara girmeyeceğiz. Çalışmayı dünyaya açık olarak yürüteceğiz.
Önerilere açığız. 12 Haziran seçimlerin ardından etüt çalışmalarına başlayacağız.” ifadelerini kullandı.